Aptitudinile si cariera

Aptitudinile si cariera

 (Articol scris de Ioana Chis, clasa a X-a la liceul de informatica „Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca.)

Ce este de fapt aptitudinea? Pe scurt, este potentialul fiecarei persoane de a invata si de a avea performante optime intr-un anumit domeniu, prin exercitiu. De exemplu un elev intelege matematica foarte bine, dar nu are talent la scris compuneri. Poti sa iti identifici aptitudinile comparand efortul cu care inveti la anumite materii (de exemplu, inveti mai repede la matematica decat la romana) sau prin comparatie cu colegii tai. Eu mi-am identificat foarte usor aptitudinile prin intermediul CCPonline, o platforma destinata elevilor care detine o multime de lucruri interesante pentru noi.

Aptitudinile, la fel ca si casele de la tara, pot fi mostenire de familie, adica transmise ereditar, sau pot fi deprinse inca din copilarie, mai exact din activitatile desfasurate in perioada copilariei. De exemplu, daca unul dintre parinti este artist, ai o probabilitate mai mare de a avea aptitudini artistice. La fel, daca te implici din copilarie in activitati artistice, poti dezvolta aptitudini artistice (fara a le avea ereditar). In general, elevii au interese in domeniile in care au aptitudini, deoarece isi pot dezvolta mai usor abilitatile, ceea ce ii motiveaza sa progreseze.

Pentru a avea performante bune intr-o activitate, este important sa demonstrezi ca poti sa te folosesti de potentialul tau prin formarea de abilitati si deprinderi, adica sa stii cum sa utilizezi aceste cunostinte. De asemenea aptitudinile reprezinta o parte a “fundatiei” in relatia cu cariera pe care vrei sa o urmezi, dar nu singura parte. Totodata sansele de succes cresc daca aptitudinile sunt evidentiate cum trebuie. In alegerea domeniilor de activitate trebuie luate in seama cateva aspecte precum: o aptitudine poate fi folosita in mai multe imprejurari (de exemplu aptitudinea spatiala este folosita atat de un mecanic auto, cat si de un designer) si performanta in cariera nu este data doar de o singura aptitudine, cat de un set de aptitudini care se compenseaza intre ele.

Exista mai multe feluri de abilitati. Cele dobandite in scoala, adica majoritatea  lucrurilor pe care noi le consideram plictisitoare, originalul citat ”de ce sa ma chinui sa stiu cand oricum eu nu asta vreau sa fac”, sunt defapt abilitati transferabile, pe care le putem folosi in activitati noi in afara scolii. Deprinderile si abilitatile au diferite grade de transferabilitate. Unele dintre ele pot fi transferabile la un numar restrans de activitati, iar altele se pot aplica la un numar mai mare, adica sunt mai generale (scrisul, cititul, utilizarea calculatorului). De exemplu eu am invatat la scoala care sunt pasii pentru a scrie o scrisoare de intentie si asa am reusit sa ma inscriu in 2 proiecte, unul pe plan local si unul international. La cel pe plan international, care a avut loc in Letonia, am folosit de asemenea abilitati dobandite in scoala, de pilda cooperarea in echipa sau gestionarea conflictelor intre colegi.

In concluzie, tine cont de aptitudinile si abilitatile tale atunci cand vrei sa-ti alegi cariera si nu uita ca abilitatile dezvoltate in scoala pot fi transferate pentru diverse activitati extra-scolare si ulterior, profesionale.

www.ccponline.ro

1 Comment

Nicoleta

October 5, 2013 at 4:57 pm

Minunat! Felicitari autoarei si o cariera incununata de cat mai multe bucurii!